Wpływ polityki społecznej na redukcję ubóstwa.
Antocyjany są po największej części odpowiedzialne za czerwony kolor w winie. Antocyjany znajdują się w rozmaitych owocach, pełniąc pokrewną funkcję. Ten związek chemiczny znajduje się w zewnętrznej warstwie skórki winogrona oraz podczas procesu maceracji jest wycierany przed taninami. Większa część soków z winogron (w tym z czarnych winogron) są bezbarwne, tak że maceracja to istotny proces w procesie nadania odcienia winu. Są odmiany Vitis vinifera, które klasyfikuje się jako teinturier, bowiem już ich sok jest odcienia czerwonego. W największym stopniu znanymi są Bouschet, Saperavi oraz Dunkelfelder. Odmiany te są niemniej jednak wyjątkiem, co potwierdza wina. W niektórych okazjach winiarze wprowadzają małe ilości tych odmian w celu zwiększenia czerwonego koloru swoich win. Odcień czerwony czy też różowy, zależy pod każdym względem, od sposobu, w jaki się wydobywa antocyjany ze skórki winogrona w procesie fermentacji. Antocyjany są grupą glikozyd. W czasie maceracji proporcja antocyjan niebieskich zmienia się na odcienie od purpurowego po pomarańczowy. W młodych winach kolor zawdzięcza się głównie antocyjanom.
1. O nas
3. Aktualności
4. Artykuł
5. Galeria